Relevanță
Modificările cotidiene a hranei și administrarea oricărui produs chimic, în special antibioticele, vizează selectiv anumite populații bacteriene, producând modificări disbiotice, care se reflectă în dezvoltarea generală a speciilor bacteriene.
Astfel de schimbări pot crea un mediu favorabil de evoluție a bacteriilor oportuniste, ulterior care pot deveni patogene.
Obiectivul nostru principal duce la evaluarea plasticității microbiomului uman după ce a fost provocat cu antibiotice și capacitatea și gradul de recuperare după o astfel de intervenție.
Oportunitatea 1 – În acest proiect sunt implicate două instituții oncologice, din regiunea de cooperare transfrontalieră care tratează patologii similare, dar au politici diferite legate de antibiotice. O practică neuniformă este o oportunitate în contextul proiectului nostru.
În timp ce IRO Iași are o politică strictă în ceea ce privește antibioterapia profilactică (doză unică, produs unic, timp limitat), IMSP Institutul Oncologic, Chișinău are o flexibilitate mare și fiecare echipă poate decide alegerea antibioticului, modul administrării și durata. Având această discrepanță, putem testa ipoteze fără a interfera cu practica obișnuită și siguranța pacienților.
Oportunitatea 2 – Managementul este conștient de problemă și impactul asupra sănătății umane, inclusiv de costurile suplimentare generate de abuzul de antibiotice. Evaluarea unei populații de 470 pacienți va permite demonstrarea influenței antibioticilor asupra microbiomului și va oferi posibilitatea de a evalua impactul direct al celor două politici.
Oportunitatea 3 – Crearea de unități de biologie moleculară speciale pentru efectuarea secvențierii ADN-ului și de sporire a calificării profesionale. Este vital necesar ca un spital să dețină o astfel de unitate de laborator, de înaltă performanță, în stare de funcționare.
Astfel, ne propunem să comparăm efectele secundare între instituțiile medicale (parteneri), modul cum se schimbă folosirea antibioticelor și de a promova o sănătate mai bună, inclusiv cost eficientă. Ne propunem să evaluăm protocoalele de antibioterapie ce influențează microbiomul colonic, folosind probe pereche de la aceiași indivizi. În aceeași populație – o cohortă de aproximativ 400 de pacienți la care vor fi recoltate probe de scaun, se va urmări evaluarea capacității microbiomului de a se auto-regla, de verificare și comparare a structurii microbiomului la 7-10 zi după modificările induse de antibiotic. Pe baza noii tehnologii, ne propunem să producem o cooperare transfrontalieră de grup excelență pentru secvențiere paralel a ADN. Ambele instituții medicale (parteneri) vor folosi echipamente de secvențiere ADN, astfel încât să creștem nivelul și calitatea de expertiză. Drept rezultat, crearea unei platforme comune pentru lucrări sinergice și cu protocoale compatibile.
Scopul proiectului constă în compararea diferențelor microbiomului din două populații care sunt expuse la diferite protocoale de antibiotice și să înțelegem mai bine impactul antibioticelor cu spectru larg ca o forță motrice pentru dezvoltarea rezistenței.
Proiectul COLONSTRESS este în concordanță cu strategia Organizației Mondiale a Sănătății pentru tratamentul cu antibiotice și răspunde la:
Obiectivul 1: „Îmbunătățirea gradului de conștientizare și înțelegere a rezistenței antimicrobiene printr-o comunicare eficientă, educare și instruire” – prin proiectul nostru, vom dezvolta o atenție deosebită la utilizarea liberală anormală a antibioticelor și vom demonstra efectul acestora asupra microbiomului uman. Prin urmare, educăm pacienții și medicii pentru o utilizare rațională.
Obiectivul 2: „Consolidarea bazei de cunoștințe și dovezi prin supraveghere și cercetare” – demonstrând efectul imediat asupra micrbiomului, vom prezenta dovezi serioase către profesioniștii din domeniul medical și autoritatea din domeniul sănătății și vom contribui la argumentarea bazată pe evidență.
Obiectivul 3: „Optimizarea utilizării medicamentelor antimicrobiene în sănătatea umană și animală” – prin prezentarea a două modele radicale diferite de regimuri antibiotice, dorim să promovăm o schimbare către optimizarea utilizării acestora.