Pregătirea proiectului

Principalii actori implicați în faza de pregătire a proiectului COLONSTRESS au fost:

  • Cercetători în domeniul biologiei moleculare;
  • Medici
  • Grupuri de cercetare în universitățile partenere

Partenerul principal va coordona ședința unui comitet mixt care va genera cadrul pentru programul de formare. Toată instruirea va fi realizată în parteneriat comun cu activități separate între IRO, Iași și IMSP Institutul Oncologic, Chișinău.

IRO, Iași se va alătura platformei de cercetare cu un laborator de biologie moleculară complet funcțional și experiență în secvențierea ADN, utilizând diferite platforme moleculare. Specialiștii seniori din partea ambilor parteneri vor evalua nevoile de bază și circuitele funcționale și logice necesare în laboratorul IMSP Institutul Oncologic. IRO, Iași va fi lider în această activitate, pe baza experienței anterioare.

IRO, Iași și IMSP Institutul Oncologic, Chișinău vor combina eforturile pentru a se alătura unei echipe de specialiști în biologie moleculară care va evalua nevoile pe mai multe niveluri pentru programe de formare, adaptate fiecărui nivel de competență și experiență anterioară.

Se va elabora un curriculum pe mai multe niveluri și va începe formarea atât în grupurile țintă IRO, Iași cât și în cele ale IMSP Institutul Oncologic, Chișinău, formându-se pe baza unei evaluări formale.

Programul de formare va produce personal complet calificat în domeniul respectiv de expertiză și echipa comună de experți de formatori va califica persoanele ca cercetători independenți și cercetători autonomi în biologie moleculară.

Odată ce laboratoarele sunt validate în standarde de lucru, un set de teste va fi efectuat în paralel (70 de pacienți), iar rezultatele vor fi comparate pentru contaminarea încrucișată și echivalența dintre parteneri.

Estimăm că la sfârșitul primului an platforma comună poate fi validată, în sensul că rezultatele vor fi identice dacă se efectuează teste în oricare dintre laboratoare.

„Această publicație a fost realizată cu sprijinul Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este
responsabilitatea exclusivă a IMSP Institutul Oncologic”

Program Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020
Proiect: Modificări ale microbiomului uman în contextul stresului generat de antibiotice
Beneficiar lider: Instituția Medico-Sanitară Publică Institutul Oncologic
Beneficiar: Institutul Regional de Oncologie Iași