Impact

Principalele noastre obiective sunt de a compara diferențele dintre microbiom între două populații care sunt expuse la protocoale cu antibiotice diferite și de a sprijini dezvoltarea unui centru de excelență în biologia moleculară care se adresează unei regiuni geografice diferite.

Cooperarea transfrontalieră între IRO Iași și IMSP Institutul Oncologic, Chișinău va avea un avantaj imens. În primul rând, un grup mare de pacienți poate fi adunat pentru studiu, majoritatea dintre ei având aproape aceeași dietă și expunere la mediu.

În al doilea rând, această cooperare va extinde cunoștințele în biologia moleculară către alte națiuni, devenind un program pilot cu un imens potențial de formare a noilor cercetători și medici, care va deveni o forță de muncă pregătită pentru alte centre de cercetare.

Principalul beneficiu pe termen lung al acestei cooperări este dezvoltarea a două laboratoare de cercetare interschimbabile de înaltă calitate, capabile să instruiască în continuare personalul în tehnici de biologie moleculară.

De asemenea, colaborarea transfrontalieră oferă posibilitatea menținerii controlului asupra microbiomului intestinal pentru două populații diferite. După compararea efectelor diferitelor scheme antibiotice asupra microbiomului, pasul de viitor va fi evaluarea modificărilor pe termen lung ale microbiomului sub influența riscurilor factorilor clinici, a malignității sau a vârstei.

„Această publicație a fost realizată cu sprijinul Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este
responsabilitatea exclusivă a IMSP Institutul Oncologic”

Program Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020
Proiect: Modificări ale microbiomului uman în contextul stresului generat de antibiotice
Beneficiar lider: Instituția Medico-Sanitară Publică Institutul Oncologic
Beneficiar: Institutul Regional de Oncologie Iași