Cercetările ştiinţifice recente pun bazele unei noi abordări în tratarea diverselor patologii, scoţând la lumină relaţia de interdependenţă între sănătatea intestinului și utilizarea de antibiotice (Unravelling the collateral damage of antibiotics on gut bacteria https://www.nature.com/articles/s41586-021-03986-2 ). Numit cel de-al doilea creier, microbiomul intestinal are o amprentă unică pentru fiecare individ în parte, iar conţinutul acestuia ca număr şi tip de microorganisme dictează starea de bine a organismului. Noile descoperiri clinice pun în evidenţă rolul pe care
microbiomul intestinal îl joacă în redobândirea homeostaziei şi corelează tiparele alimentare cu prevalenţa anumitor patologii.
Antibioticele administrate fără precauție sau ca profilaxie sunt cea mai mare amenințare a microbiotei. Ele nu fac distincția între bacteriile bune și cele rele! Administrarea în exces a antibioticelor poate modifica profilul florei intestinale spre un enterotip care favorizează obezitatea, tulburările metabolice sau bolile autoimune.
În ultimele decenii, abuzul și utilizarea excesivă a antibioticelor au ajuns să fie considerate o problemă gravă de sănătate publică, punând în pericol marile realizări ale medicinii. Rezistența la antibiotice apare mai frecvent în spitale din cauza numărului tot mai mare de pacienți, a procedurilor chirurgicale și a intervențiilor, care sunt legate de utilizarea tot mai mare a antibioticelor în mediul medical.
Deși tratamentul cu antibiotice este crucial pentru combaterea infecțiilor, efectele sale negative asupra microbiotei intestinale și a imunității gazdei s-au dovedit a fi de cea mai mare importanță. Mai multe studii au recunoscut consecințele adverse ale utilizării antibioticelor asupra microbiomului intestinal.
Din aceste considerente studiile despre impactul antibioticelor asupra microbiomului uman și microbiotei intestinale sunt la moment extrem de actuale iar cercetarea realizată în cadrul proiectului ”COLONSTRESS – Changes in human colonic microbiome in antibiotic generated stress / Modificări ale microbiomului uman privind stresul generat de antibiotice” va demonstra efectul acestora asupra microbiomului uman și va atrage atenția referitor la utilizare cu identificarea unui ”standard de aur”, subliniind efectele diferitelor antibiotice asupra microbiomului mediu și stările patologice pe care le produc astfel de efecte.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!