Echipele de cercetători din cadrul proiectului 2SOFT/1.2/105 COLONSTRESS au elaborat Protocolul/Metodologia de cercetare ”Modificări ale microbiomului uman privind stresul generat de antibiotice”. Acesta reprezintă o orientare privind criteriile de includere și excludere a subiecților în cercetare, colectarea de mostre ale microflorei intestinale (metoda de colectare a probei – tușeu rectal: proba martor recoltata la momentul includerii în studiu, proba intraoperatorie recoltata înainte de inducția anestezică și proba test recoltata la 7-10 zile postoperator), de culegere a datelor și Fișei pacientului (Consimțământ informat pentru cercetare).
Documentul este aplicabil în ambele instituții medicale. Astfel, cercetarea este orientată spre analiza comparativă a schimbărilor microbiomului intestinal după diferite regimuri perioperatorii de antibiotice în două grupe de studiu similare și compararea protocoalelor de administrare a antibioticelor preoperatorii iar drept rezultat: identificarea unui ”standard de aur”, subliniind efectele diferitelor antibiotice asupra microbiomului mediu și stările patologice pe care le produc astfel de efecte.
Procesul de eșantionare pentru IMSP Institutul Oncologic, în calitate de Beneficiar Lider a fost inițiat odată cu opinia favorabilă și respectarea normelor de etică medicală în studiul propus, eliberat de Comitetului Național de Expertiză Etică a Studiului Clinic din Republica Moldova.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!