IMSP Institutul Oncologic, în calitate de Beneficiar Lider și Institutul Regional de Oncologie Iași, în calitate de Beneficiar 1 pentru Proiectul 2 SOFT/1.2/105 COLON STRESS Modificări ale microbiomului colonic uman în contextul stresului generat de antibiotice”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în cadrul Programului Operațional România-Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) a organizat în data de 6 noiembrie 2020 întâlnirea de inițiere a proiectului. Evenimentul s-a desfășurat on-line, prin intermediul platformei Join Zoom Meeting.
Din partea IMSP IO au participat: dl Corneliu Prepelița, vicedirector medical și echipa de implementare în frunte cu dl Marcel Ciobanu, director de proiect și din partea IRO Iași: dl Gabriel Dimofte, director medical.
În prima parte a reuniunii, discuțiile au fost axate pe problemele oncologice, științifice, organizatorii cu care se confruntă ambele instituții medicale, de asemenea au fost reflectate posibilitățile de conlucrare între instituții.
Aspectul principal al discuției l-a constituit parteneriatul în asigurarea unui management administrativ și științific eficient pentru proiectul 2 SOFT/1.2/105 COLONSTRESS, care va genera o colaborarea fructuoasă în domeniul microbiomului uman. S-a accentuat importanța de uniformizare a practicilor de tratament și cercetare, a transferului de tehnologie și structurile compatibile de evaluare ale acestora. Au fost identificate modul de a privi lucrurile ce țin de descrierea proiectului, provocările și riscurile posibile privind nerealizarea activităților de proiect în termenii și volumul stabilit.
A doua parte a evenimentului a fost dedicat nemijlocit activităților din cadrul proiectului, accentul fiind pus pe corectitudinea implementării, evaluării și monitorizării pașilor în proiect.
A fost prezentată echipei de implementare din partea IMSP Institutul Oncologic și parțial din partea IRO Iași și realizată o scurtă prezentare privind experiența instituției, cu referire la practicile în NGS. Un alt aspect important pentru realizarea sarcinilor de proiect au fost puse inclusiv pe metodologia de recoltare a probelor, de culegere a datelor și Consimțământ informat pentru cercetare.
Luând în seamă evoluția epidemiologică prin COVID-19, au fost identificate riscurile privind nerealizarea activităților planificate în cadrul proiectului, inclusiv soluțiile posibile de rezolvare.
Prin parteneriat transfrontalier, două instituții medicale, cu profil oncologic își propun să dezvolte o platformă comună majoră pentru biologia moleculară, cu o structură și funcționalitate flexibilă și contemporană. Scopul proiectului 2SOFT/1.2/105 constă în analiza principalelor provocări cu privire la impactul tratamentului cu antibiotice asupra microbiomului colonic uman pentru a crea o dovadă măsurabilă a modificărilor induse de antibiotice și a promova un nou protocol restrictiv de utilizare a antibioticelor.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!